Sürdürülebilir ve Akıllı: Aklım Fikrim Çanakkale
Troya Müzesi, Çanakkale
RESMİ AÇILIŞ: BİLGİ ve DENEYİM PAYLAŞIMI
DİYALOG: DÜNYADA SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILLI ŞEHİRLER
KAHVE ARASI
ANA OTURUM#1: SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILLI HAREKETLİLİK
ANA OTURUM#2: SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILLI ÇEVRE
PARALEL OTURUM#1: SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILLI EKONOMİ
PARALEL OTURUM#2: KAPSAYICI VE AKILLI ŞEHİRLER
(Bu oturum Dijital Topuklar tarafından tasarlanmıştır)
PARALEL OTURUM#3: ŞEHİR EŞLEŞTİRME VE AKILLI ŞEHİRLER
(Bu oturum Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından tasarlanmıştır.)
KAPANIŞ
KONSEPT NOT
Dünyanın geçirdiği büyük demografik değişim, özellikle şehirler için “akıllı büyümeyi” zorunlu hale getiriyor. Bugün dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşıyor ve Birleşmiş Milletler bu oranın 2050 yılında yüzde 70’e ulaşacağını öngörüyor. Sadece 15 yıl içinde kentsel bölgelerin iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.
Dünya Bankası, bugün yüzde 72’si kentlerde yaşayan 80 milyon nüfuslu Türkiye’nin kentleşme oranının 2030 yılında yüzde 80’i geçeceğini tahmin ediyor. Böyle bir değişimde sınırlı kaynakların bugünden etkin ve akıllı kullanımı hayati önem taşıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerden başlayarak dünyada “akıllı şehir” eğilimi giderek yükseliyor.
Bu gerçeklerden hareketle Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğinde, Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü yürütücülüğünde 2017 yılında hayata geçirilen Aklım Fikrim Çanakkale Projesi, İstanbul-İzmir aksında kalan ve adına altın çember denilen bölgenin kalbinde yer alan Çanakkale’nin akıllı şehre dönüşüm yolculuğuna katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Projenin nihai hedefi, Çanakkale’nin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine teknoloji aracılığı ile katkıda bulunarak Çanakkale’nin rekabet gücünü ulusal ve küresel ölçekte yükseltmektir. Çanakkale, Türkiye’de, orta ölçekli şehirlerarasında, sistematik bir süreç izleyerek akıllı şehre dönüşüm sürecini başlatan ilk şehir olarak, gerek Türkiye’de gerekse uluslararası mecralarda ilgi görmüştür.
Aklım Fikrim Çanakkale projesinin bir ayağı olarak 19 Eylül 2019 tarihinde Çanakkale Troya Müzesi’nde düzenlenen Sürdürülebilir ve Akıllı: Aklım Fikrim Çanakkale Uluslararası Konferansı, sürdürülebilir ve akıllı şehirler kavramına dünyadan örnek uygulamalar ve deneyim paylaşımları ile ışık tutmak ve Aklım Fikrim Çanakkale çatısı altında Çanakkale için yeni fikirler geliştirmeyi hedeflemektedir.
Konferans, Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik, Sürdürülebilir ve Akıllı Çevre ana oturumları ile Sürdürülebilir ve Akıllı Ekonomi, Akıllı ve Kapsayıcı Şehirler ve AB Şehir Eşleştirme Programı olmak üzere üç paralel oturumdan oluşmaktadır.
Sürdürülebilir ve akıllı bir gelecek kurgusu için tüm paydaşların sorması gereken sorular şunlardır:
- Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir gelecek için yeni ulaşım modelleri nasıl olmalıdır?
- Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir gelecek için şehirlerimizde çevre ve enerji konusunda teknolojiden nasıl fayda sağlanabilir?
- Sürdürülebilir ve refah içinde bir gelecek için yerel ekonomi nasıl kurgulanabilir?
Bu sorulara, tüm katılımcıların aktif rol alacağı Sürdürülebilir ve Akıllı Şehirler: Aklım Fikrim Çanakkale Konferansı’nda yanıt aranacaktır.
- Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik
- Sürdürülebilir ve Akıllı Çevre
- Sürdürülebilir ve Akıllı Ekonomi
- Kapsayıcı ve Akıllı Şehirler
- Avrupa Birliği Şehir Eşleştirme Programı
- Sürdürülebilir ve Akıllı Şehirler alanında çalışan:
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Belediyeler,
- Sivil toplum kuruluşları,
- Üniversiteler,
- Teknokentler,
- Özel sektör temsilcileri
- KOBİ’ler
- Kanaat önderleri
- Teknik liderler ve uzmanlar
- Araştırma ve geliştirme uzmanları
- Girişimciler
- Medya mensupları